H μεταλλοκεραμική στεφάνη είναι η θήκη που θα μπει κυρίως στο δόντι το οποίο έχει απονευρωθεί , αποτελείται από μεταλλικό σκελετό (πυρήνα) επάνω στον οποίο ο τεχνίτης τοποθετεί οδοντιατρική πορσελάνη δίνοντας με αυτήν το κατάλληλο μέγεθος αλλά και την μορφολογία του δοντιού ώστε να μοιάζει με φυσικό, το πλεονέκτημα της στεφάνης αυτής είναι η αντοχή της λόγω του μετάλλου αλλά και το μειονέκτημα της είναι τα μαύρα όρια στο δόντι που αφήνει το μέταλλο, τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε επιλέγοντας μια ολοκεραμική θήκη ή μια στεφάνη ζιρκονίου.
Οι θήκες δοντιών χρησιμοποιούνται απο τους οδοντιάτρους σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η :
Αποκατάσταση του δοντιού
Ενδυνάμωση του δοντιού
Βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του δοντιού
Κάλυψη ενός οδοντικού εμφυτεύματος
Κατασκευή μιας γέφυρας δοντιών
Η χρήση στεφάνης (θήκης δοντιού) είναι συνήθως αναγκαία στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Τερηδόνα. Ενα τερηδοντισμένο δόντι μπορεί να αποκατασταθεί εναλλακτικά με ενα σφράγισμα ή με ένθετα και επένθετα. Αν όμως υπάρχει μεγάλη βλάβη και απώλεια οδοντικού ιστού, η μόνη ασφαλής λύση για τη βιωσιμότητα του δοντιού είναι η οδοντιατρική στεφάνη που το περιβάλλει ολοκληρωτικά και το προστατεύει.
Σπάσιμο δοντιού. Ενα σπασμένο δόντι, ιδίως αν το σπασμένο τμήμα είναι μεγάλο, είναι ήδη πολύ αποδυναμωμένο για να μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μια έμφραξη (σφράγισμα). Αν ο οδοντίατρος κρίνει ότι το δόντι μπορεί να σωθεί, θα τοποθετήσει μια στεφάνη συνήθως μετά απο απονεύρωση.
Ράγισμα δοντιού. Η τοποθέτηση στεφάνης βοηθά να αποφύγουμε την επέκταση ενός ραγίσματος και την εξέλιξη του σε κάταγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια του δοντιού.
Ενδοδοντική θεραπεία. Τα δόντια που έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι γενικά πιο εύθραυστα. Για αυτό το λόγο μετά απο μια απονεύρωση ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει τη χρήση θήκης δοντιού αντί σφραγίσματος, ιδίως αν υπάρχει και μεγάλη βλάβη οδοντικού ιστού. Ενας ακόμη λόγος είναι ότι αν το δόντι τερηδονιστεί ξανά μετά απο μια απονεύρωση, ο ασθενής δεν το αντιλαμβάνεται λόγω της έλλειψης πόνου (δεν υπάρχουν πλέον νεύρα στο δόντι) και η καταστροφή είναι μεγαλύτερη. Η στεφάνη προσφέρει προληπτικά μεγαλύτερη προστασία σε αυτην την περίπτωση.
Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών). Σε ασθενείς με βρουξισμό, δηλαδή τη συνήθεια να τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν θήκες μετά την αποκατάσταση μιας βλάβης για να προστατεύσουν το δόντι απο τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται πάνω του λόγω της συνήθειας του ασθενούς. Ειδάλλως το ήδη αδυνατισμένο δόντι μπορεί εύκολα να σπάσει.
Μεγάλα παλιά σφραγίσματα. Μια νέα βλάβη σε ενα δόντι που έχει ήδη ενα μεγάλο σφράγισμα απαιτεί και νέα αφαίρεση οδοντικής ουσίας προκαλώντας την περαιτέρω αποδυνάμωση του και καθιστώντας αναγκαία πλέον τη χρήση στεφάνης δοντιού.
]
Αισθητική βελτίωση. Οι στεφάνες χρησιμοποιούνταν σαν λύση και για την βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης κάποιων δοντιών πχ. με περίεργο σχήμα ή κλίση, δυσανάλογο μέγεθος, ή σκούρο χρώμα. Σήμερα υπάρχουν πολύ καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, όπως οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης, που δεν απαιτούν τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας για την τοποθέτηση τους.
Γέφυρες. Μια οδοντιατρική γέφυρα που χρησιμοποιείται για να αντικατασταθούν ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια αποτελείται ουσιαστικά απο μια σειρά στεφανών κολλημένων πλευρικά μεταξύ τους.
Οδοντικά Εμφυτεύματα. Ενα εμφύτευμα δοντιού αντικαθιστά τη ρίζα ενος χαμένου δοντιού. Η αποκατάσταση της μύλης (δηλ. του τμήματος πάνω απο τα ούλα) γίνεται με τη στήριξη μιας στεφάνης δοντιού πάνω στο εμφύτευμα.
|